Menu

Borstvoeding: de beste start!

De lactatiekundigen van IVT kraamzorg begeleiden en ondersteunen u bij het geven van borstvoeding, zodat u kunt terugkijken op een geslaagde borstvoedingsperiode!

De kraamverzorgende helpt mij op weg

“Na opstartproblemen, was ik wat onzeker over het geven van borstvoeding. Door de tips van de kraamverzorgende en op advies van borstvoedingcoaches van IVT kraamzorg drinkt mijn dochter nu uitstekend. Ze groeit als kool!”

Next

Tip

Gaat u weer werken of gaat u een dagje op stap? U kunt de melk afkolven en gemakkelijk meenemen.

Borstvoeding: de beste start!

Afkolven en bewaren

Welke borstkolven kan ik huren of kopen bij het servicepunt van IVT kraamzorg?

Heeft u tijdens of na de kraamperiode een (elektrische) borstkolf nodig? U kunt diverse borstkolven kopen of huren bij het servicepunt van IVT kraamzorg. Het servicepunt heeft verschillende borstkolven van ArdoAvent, Medela en Ameda opgenomen in het assortiment. Indien u een borstkolf huurt, dient u in verband met de hygiëne het bijbehorende kolfsetje te kopen.

Kolven, hoe pak ik dat aan?

Om goed te kunnen afkolven is het belangrijk dat de melk spontaan toeschiet. Soms lukt dit niet meteen, dan kunnen hulpmiddelen zoals een foto van de baby, rust, warmte of een massage worden gebruikt. Ga ook bij het afkolven uit van het ‘vraag-en-aanbod’ principe, dus kolf op tijden dat u normaal voeding zou geven.
Om de borstvoeding goed op gang te brengen, kolft u het beste minstens achtmaal per dag met een volledig elektrische borstkolf.  Om de borstvoeding op gang te houden is over het algemeen zesmaal daags kolven voldoende.
Ook met de hand kolven behoort tot de mogelijkheden. De lactatiekundige kan u verder informeren over hoe, hoe vaak en hoe lang u kunt afkolven.

Waar en hoe lang kan ik afgekolfde melk het beste bewaren?

U kunt de afgekolfde moedermelkbewaren in speciale afsluitbare opvangbekers, flessen of moedermelkbewaarzakjes waarop u de datum en tijd vermeldt. Gekoeld kan de melk 72 uur worden bewaard. Ongekoeld kan de melk vier uur worden bewaard. Voor het colostrum (de eerste moedermelk) is het bewaartermijn 12 tot 24 uur.

Onderstaand de bewaartermijnen op een rijtje:

  • Buiten de koelkast (18°C – 20°C): vier uur
  • Koelkast: 72 uur bij 4°C (niet in de deur)
  • Vriesvak van de koelkast: twee weken
  • Diepvriesvak (-18°C) van koelkast: drie tot vier maanden
  • Aparte vrieskast: zes maanden.

Hoe vervoer ik afgekolfde melk?

Wanneer u op uw werk kolft, probeer dan de melk na het kolven in de koelkast te bewaren. Wanneer dit niet mogelijk is, bewaar én vervoer de flesjes melk dan in een koeltas met daarin een bevroren koelelement.

Hoe kan ik afgekolfde melk opwarmen?

Moedermelk kan op verschillende manieren worden opgewarmd:

  • in de flessenwarmer
  • au bain-marie
  • magnetron

Bij het gebruik van de magnetron kunnen antistoffen verloren gaan als de voeding >50°C wordt verwarmd. Het verdiend aanbeveling altijd eerst de temperatuur van de voeding te controleren. U kunt dit doen door een druppel voeding op de binnenkant van de pols te laten vallen. Als deze niet heet aanvoelt, is de voeding goed om te geven.

Mijn afgekolfde melk ruikt zuur, is deze bedorven?

Het kan gebeuren dat de melk zepig of zuur ruikt nadat het een tijdje in de koelkast heeft gestaan of na het ontdooien. Dit kan worden veroorzaakt door de werking van enzymen in de moedermelk. Deze enzymen helpen de baby de melk makkelijker te verteren. Soms werken deze enzymen al voordat de baby de melk heeft gedronken. Dit kan dan een afwijkende geur veroorzaken, maar de melk is niet bedorven en de baby kan het gewoon drinken. Echter, sommige baby’s weigeren deze melk.

Ga naar desktopversie Ga naar mobiele versie