Menu

Borstvoeding: de beste start!

De lactatiekundigen van IVT kraamzorg begeleiden en ondersteunen u bij het geven van borstvoeding, zodat u kunt terugkijken op een geslaagde borstvoedingsperiode!

De kraamverzorgende helpt mij op weg

“Na opstartproblemen, was ik wat onzeker over het geven van borstvoeding. Door de tips van de kraamverzorgende en op advies van borstvoedingcoaches van IVT kraamzorg drinkt mijn dochter nu uitstekend. Ze groeit als kool!”

Next

Wist u dat…

moedermelk zorgt voor een beschermend laagje om uw tepels? Veeg eventuele druppeltjes melk na het voeden dus niet weg!

Borstvoeding: de beste start!

Complicaties

Wat te doen bij tepelkloven?

De eerste dagen heeft vrijwel iedere moeder wel eens last van gevoelige tepels. Tepelkloven worden meestal veroorzaakt doordat de baby niet goed heeft aangehapt of zuigt. U kunt dit voorkomen door de aanlegtechniek te verbeteren. De lactatiekundige en de kraamverzorgende (tijdens de kraamtijd) kunnen u hierbij ondersteunen en adviseren.

Wat te doen bij schimmelinfecties?

Spruw (candidiasis, ofwel een schimmelinfectie) kan in de borst een stekende pijn veroorzaken. Ook de baby kan verschijnselen hebben die duiden op spruw. Bij verdenking van spruw is het raadzaam advies te vragen aan de lactatiekundige tijdens een lactatiekundig consult, of de huisarts te raadplegen.

Wat te doen bij een borstontsteking?

Mogelijke signalen die duiden op een borstontsteking zijn een pijnlijke, harde rode plek op de borst die niet verdwijnt na de voeding en temperatuurverhoging.

Adviezen bij borstontsteking:

  • rust, eet en drink goed en voldoende;
  • verwarm de borsten voor de voeding met warme doeken;
  • laat de borst goed leeg drinken;
  • leg de baby aan met het kinnetjes richting de ontstekingsplaats;
  • ga door met voeden, het legen van de borst is belangrijk;
  • vraag indien de koorts niet zakt na 24 uur advies bij de lactatiekundige of huisarts.

Wat te doen bij stuwing?

Stuwing kan optreden tijdens de eerste dagen na de bevalling en is een natuurlijk verschijnsel dat snel weer verdwijnt. Uw borsten kunnen ineens veel zwaarder en gespannen zijn, doordat veel lymfevocht en bloed naar uw borsten gaan voor het maken van borstvoeding in uw borstklieren.
Leg uw baby tevens vanaf het begin vaak aan, zoals als deze het wil. Hierdoor verloopt de stuwingsfase minder heftig. Om het ongemak van stuwing te verminderen kunnen witte koolbladeren op de borst worden gebruikt. Daarnaast kunnen tussen de voedingen door koude compressen op de borst worden gelegd. Het is van belang dat u 15 minuten voor aanvang van de voeding warme doeken op de borst legt. Uw kraamverzorgende kan u hierover adviseren.

 

Ga naar desktopversie Ga naar mobiele versie