Menu

De kraamverzorgende helpt mij op weg

“Na opstartproblemen, was ik wat onzeker over het geven van borstvoeding. Door de tips van de kraamverzorgende en op advies van borstvoedingcoaches van IVT kraamzorg drinkt mijn dochter nu uitstekend. Ze groeit als kool!”

Borstvoeding: de beste start!

De lactatiekundigen van IVT kraamzorg begeleiden en ondersteunen u bij het geven van borstvoeding, zodat u kunt terugkijken op een geslaagde borstvoedingsperiode!

Next

Tip

Gaat u weer werken of gaat u een dagje op stap? U kunt de melk afkolven en gemakkelijk meenemen.

De kraamverzorgende helpt mij op weg

Voeding van moeder

Welke invloed heeft mijn voeding op de borstvoeding?

De voeding van de moeder beïnvloedt slechts voor een klein deel de samenstelling van de moedermelk. Stoffen uit de voeding van de moeder komen wel in de moedermelk terecht, maar zijn van grotere invloed op de smaak en de geur van de moedermelk.
Wanneer u borstvoeding geeft, verbruikt u extra energie. Het is daarom belangrijk dat u gezond en gevarieerd eet. Variatie met voeding heeft daardoor tevens als voordeel dat uw baby automatisch went aan variatie in de smaak van het eten en gemakkelijk kan wennen aan nieuwe smaken.

Heb ik extra vitamines nodig wanneer ik borstvoeding geef?

Wanneer u borstvoeding geeft, is het belangrijk om naast de aanbevolen voedingsmiddelen voldoende vitamine D binnen te krijgen. Slik daarom dagelijks een extra vitamine D preparaat (5 microgram per dag).

Borstvoeding en diëten

Wanneer u borstvoeding geeft verbruikt u extra energie. Ga vooral tijdens de borstvoedingsperiode niet op een streng afslankdieet om de ‘zwangerschapskilootjes’ kwijt te raken. Het geven van borstvoeding helpt u namelijk sneller op uw oude gewicht te komen.

Wat mag ik tijdens de borstvoedingsperiode niet eten?

  • Eet niet meer dan twee porties vette vis per week. In vette vis kunnen namelijk kleine, schadelijke dioxines voorkomen.
  • Rook niet.
  • Overleg met de huisarts en lactatiekundige over eventueel medicijngebruik tijdens de borstvoedingsperiode.

Kijk voor uitgebreide informatie over borstvoeding geven en voeding op de website van het Voedingscentrum.

Wat mag ik tijdens de borstvoedingsperiode (liever) niet drinken?

  • Drink koffie, thee en cola met mate. Te veel cafeïne kan uw baby onrustig maken.
  • Drink liever geen alcohol. Moedermelk wordt gemaakt uit bloed. Het ontrekt ook wel alle belangrijke stoffen uit het bloed. Wanneer u alcohol drinkt, zit de alcohol ook in uw bloed en daarmee op dat moment ook in uw melk. Hoewel uw baby nooit dezelfde hoeveelheid alcohol binnenkrijgt als dat u heeft gedronken, kan uw baby dus wel via de melk een kleine hoeveelheid alcohol binnenkrijgen. Wilt u toch een wijntje of een biertje drinken? Na drie uur is één glas alcohol uit uw bloed en daardoor ook niet meer in uw melk terug te vinden. Er zijn ook veel alcoholvrije bieren en wijnen te koop!

 

Ga naar desktopversie Ga naar mobiele versie