Menu

Borstvoeding: de beste start!

De lactatiekundigen van IVT kraamzorg begeleiden en ondersteunen u bij het geven van borstvoeding, zodat u kunt terugkijken op een geslaagde borstvoedingsperiode!

De kraamverzorgende helpt mij op weg

“Na opstartproblemen, was ik wat onzeker over het geven van borstvoeding. Door de tips van de kraamverzorgende en op advies van borstvoedingcoaches van IVT kraamzorg drinkt mijn dochter nu uitstekend. Ze groeit als kool!”

Next

Tip

Gaat u weer werken of gaat u een dagje op stap? U kunt de melk afkolven en gemakkelijk meenemen.

Borstvoeding: de beste start!

Werken

Hoe kan ik borstvoeding en werken het beste combineren?

Het combineren van werk en borstvoeding is mogelijk, maar vergt een goede voorbereiding. Houd altijd in uw achterhoofd dat het om tijdelijke aanpassingen zal gaan. Bovendien vallen de meeste voedingen buiten werktijd.
Enkele aandachtspunten bij het maken van de beslissing om borstvoeding en werk te combineren:

  • De afstand tussen het werk en de verblijfplaats van uw kind tijdens de werkuren.
  • De reistijd en het vervoermiddel.
  • De werktijden (vast of flexibel).
  • De beschikbare faciliteiten op het werk om te voeden of te kolven.

Het onderwerp ‘borstvoeding en werk’ wordt tevens uitgebreid besproken tijdens de cursus ‘Borstvoeding, de beste start’.

Wat zegt de wet over borstvoeding en werk?

De wetgeving voorziet in de mogelijkheid om het werk na het bevallingsverlof te combineren met het geven van borstvoeding. Het meest belangrijk hiervoor is artikel 4:8 van de Arbeidstijdenwet. Dit artikel maakt het mogelijk dat een vrouw gedurende de eerste negen maanden na de bevalling het werk mag onderbreken voor kolven of het geven van borstvoeding. Dat mag zo vaak en zo lang als nodig is, maar niet meer dan een kwart van de arbeidstijd. De werkgever is verplicht deze tijd door te betalen en een ruimte beschikbaar te stellen waar moeders ongestoord kunnen kolven of voeden.
Borstvoeding is tevens een onderdeel van het Arbobeleid. De arbeidsomstandigheden rondom zwangerschap, bevalling en borstvoeding staan door dit alles meer dan vroeger in de belangstelling. Voor werkgevers kan dit een goede aanleiding om in het arbeidsomstandighedenbeleid een specifiek borstvoedingsbeleid op te nemen.

Meer informatie vindt u op het Arboportaal van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ga naar desktopversie Ga naar mobiele versie