Menu

Borstvoeding: de beste start!

De lactatiekundigen van IVT kraamzorg begeleiden en ondersteunen u bij het geven van borstvoeding, zodat u kunt terugkijken op een geslaagde borstvoedingsperiode!

De kraamverzorgende helpt mij op weg

“Na opstartproblemen, was ik wat onzeker over het geven van borstvoeding. Door de tips van de kraamverzorgende en op advies van borstvoedingcoaches van IVT kraamzorg drinkt mijn dochter nu uitstekend. Ze groeit als kool!”

Next

Social media

Volg en ‘like’ IVT kraamzorg op InstagramTwitter en Facebook!

Borstvoeding bevordert groei van babybrein

Borstvoeding heeft een positieve invloed op de groei van het brein van baby’s. Dat zou blijken uit een nieuwe studie.

Kinderen die als baby drie maanden lang exclusief borstvoeding hebben ontvangen, beschikken op 2-jarige leeftijd over relatief veel witte stof in hersengebieden die betrokken zijn bij taal en emotie. Bij kinderen die alleen flesvoeding of een combinatie van fles- en borstvoeding kregen, zijn deze gebieden in verhouding minder goed ontwikkeld.

Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers van Brown University in Providence in het wetenschappelijk tijdschrift NeuroImage.

Witte stof

Witte stof zorgt onder meer voor de geleiding van de zenuwimpulsen die worden verstuurd tussen verschillende neuronen in het brein. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat borstvoeding leidt tot betere ontwikkeling van de hersenen. Maar tot nu toe was nooit eerder uitgezocht of dat effect al op jonge leeftijd meetbaar is.

“We wilden zien hoe vroeg deze veranderingen in hersenontwikkeling optraden”, verklaart hoofonderzoeker Sean Deoni op nieuwssite ScienceDaily. “Het is nu duidelijk dat deze veranderingen vrijwel onmiddellijk plaatsvinden.

MRI-scans

Bij hun studie maakten de wetenschappers MRI-scans van 133 gezonde kinderen die tussen de 10 maanden en 4 jaar oud waren.

De deelnemertjes werden ingedeeld in drie groepen. De kinderen in de eerste groep hadden na hun geboorte drie maanden lang alleen borstvoeding gekregen. Deelnemers uit de tweede groep hadden als baby alleen flesvoeding gekregen en de kinderen in de laatste groep hadden een combinatie van fles- en borstvoeding ontvangen.

Uit het onderzoek bleek dat er grote verschillen waren in de hoeveelheid witte stof in de hersenen van de kinderen. Gemiddeld beschikten deelnemers die alleen borstvoeding hadden ontvangen op 2-jarige leeftijd over ongeveer 20 tot 30 procent meer witte stof dan kinderen die op een andere manier waren gevoed.

Bron: www.nu.nl
Bericht geplaatst op 10 juni 2013
Ga naar desktopversie Ga naar mobiele versie