Menu

De kraamverzorgende helpt mij op weg

“Na opstartproblemen, was ik wat onzeker over het geven van borstvoeding. Door de tips van de kraamverzorgende en op advies van borstvoedingcoaches van IVT kraamzorg drinkt mijn dochter nu uitstekend. Ze groeit als kool!”

Borstvoeding: de beste start!

De lactatiekundigen van IVT kraamzorg begeleiden en ondersteunen u bij het geven van borstvoeding, zodat u kunt terugkijken op een geslaagde borstvoedingsperiode!

Next

Social media

Volg en ‘like’ IVT kraamzorg op InstagramTwitter en Facebook!

Neanderthalers kregen niet lang borstvoeding

Neanderthalers gaven hun baby’s waarschijnlijk een relatief korte periode borstvoeding. Dat zou blijken uit een nieuwe studie.

Sporen van het element barium in Neanderthalertanden suggereren dat Neanderthalers hun baby’s na ongeveer zeven maanden borstvoeding het eerste vaste voedsel gaven. Na 1,2 jaar dronken hun kinderen mogelijk helemaal geen moedermelk meer. Dat melden Amerikaanse en Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Advies

De bevinding is opmerkelijk, omdat de wereldgezondheidsorganisatie WHO op dit moment het advies geeft om kinderen tot op 2-jarige leeftijd gedeeltelijk met moedermelk te voeden. Andere aan Neanderthalers verwante apensoorten zoals chimpansees stoppen pas na gemiddeld 5,3 jaar met borstvoeding.

De studie naar borstvoeding onder Neanderthalers is gebaseerd op het bariumgehalte in de tanden van slechts één fossiel. Wel deden de wetenschappers een uitgebreide voorstudie naar het verband tussen barium in de tanden en voedingspatronen.

Gebit

Bij zowel mensen als makaken konden de onderzoekers uit sporen van barium in het gebit opmaken op welke leeftijd jonge individuen waren overgegaan van moedermelk op vast voedsel. Moedermelk bevat barium. Door borstvoeding stijgt het gehalte van het element in de tanden aanzienlijk, na de overgang op ander voedsel neemt het weer snel af.

De auteurs van de studie benadrukken dat vervolgonderzoek noodzakelijk is om definitieve conclusies te trekken over de borstvoedingsperiode bij Neanderthalers.

Generaliseren

”Natuurlijk is het niet mogelijk om alle Neanderthalers te generaliseren op basis van één fossiel, maar onze observatie van de borstvoedingsperiode bij Neanderthalers werpt weldegelijk een nieuw licht op hun gedrag”, verklaart onderzoekster Manish Arora van de Universiteit van Sydney in de New York Times.

Andere wetenschappers beweren dat het in kaart brengen van scheikundige elementen in fossiele tanden geen betrouwbare methode is om een dieetpatroon in kaart te brengen. Deze elementen zouden namelijk ook afkomstig kunnen zijn uit de aarde waarin de fossielen zijn begraven.

Bericht geplaatst op 24 mei 2013
Ga naar desktopversie Ga naar mobiele versie