Menu

De kraamverzorgende helpt mij op weg

“Na opstartproblemen, was ik wat onzeker over het geven van borstvoeding. Door de tips van de kraamverzorgende en op advies van borstvoedingcoaches van IVT kraamzorg drinkt mijn dochter nu uitstekend. Ze groeit als kool!”

Borstvoeding: de beste start!

De lactatiekundigen van IVT kraamzorg begeleiden en ondersteunen u bij het geven van borstvoeding, zodat u kunt terugkijken op een geslaagde borstvoedingsperiode!

Next

Borstvoeding, ja of nee?

Twijfelt u nog aan de keuze voor borstvoeding? Meld u aan voor de cursus ‘Borstvoeding, de beste start’.

Zwangerschap of borstvoeding tijdens de ramadan

Van 20 juli tot en met 18 augustus is dit jaar de ramadan: een periode waarin Moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Na zonsondergang eten families, buren en vrienden gezamenlijk. Met het Suikerfeest wordt de ramadan feestelijk afgesloten.

Zwanger en vasten

Maar wat als u zwanger bent? Mag u dan vasten in de maand ramadan? Vasten tijdens uw zwangerschap is een extra zware opgave. U hoeft niet te vasten als u door het vasten uzelf of iemand anders zou kunnen beschadigen. Vasten mag, maar moet dus niet.
Als u besluit om te vasten is het belangrijk om ’s nachts voldoende én gevarieerd te eten en te drinken. Eet niet alleen zoete hapjes, maar ook fruit, groente en vlees. Drink naast thee, ook andere dranken zoals water en vruchten- of groentesap.

Borstvoeding tijdens de ramadan

Borstvoeding geven en ramadan kunnen goed samengaan. Moedermelk wordt namelijk niet gemaakt van voedsel dat net werd gegeten, maar van de voorraden die in het lichaam zijn opgeslagen. Gedurende de uren tussen zonsondergang en zonsopgang dient wel voldoende en gevarieerd gegeten en gedronken te worden om de borstvoeding in stand te houden.
Als u gaat vasten en u wilt borstvoeding blijven geven kunnen onderstaande tips van nut zijn:

  • Probeer goed en gevarieerd te eten.
  • Drink ’s nachts voldoende vocht (niet alleen thee, maar ook water en vruchten- of groentesap).
  • Leg uw kindje ’s nachts zo veel mogelijk aan. Mogelijk dat uw baby hierdoor overdag minder wil drinken.
  • Sommige vrouwen vinden het prettig om ’s nachts wat melk af te kolven en dit aan het einde van de dag aan hun kindje te geven.
  • Als uw kindje ouder is dan zes maanden, en dus vaste voeding krijgt, kunt u overwegen dit overdag te geven en borstvoeding vooral in de avond en nacht te geven.

Luister naar uw lichaam

Mocht uw gezondheid of die van uw (ongeboren) kindje verslechteren tijdens de ramadan, neem dan altijd contact op met uw verloskundige of huisarts. Mocht u er voor kiezen niet deel te nemen aan de ramadan dan kunt u dit later inhalen of compenseren door extra geld of voeding aan de armen te geven.

Verschuiving

De ramadan, de vastenmaand, is de negende maand van de Islamitische kalender. Vanwege het verschil in telling schuift de ramadan ieder Nederland kalenderjaar enkele weken naar voren. Hierdoor is het vasten midden in de zomer (de periode met de meeste uren tussen zonsopgang en zonsondergang waarin niet gegeten en gedronken mag worden) minder gemakkelijk dan in de winter.

 

Bericht geplaatst op 2 augustus 2012
Ga naar desktopversie Ga naar mobiele versie